hoedjes

 
sofia

Sofia - 6 januari

Op seks buiten het huwelijk staat in Marokko een gevangenisstraf van maximaal een jaar, aldus de openingstitels van SOFIA. De conclusies zijn dan ook snel getrokken, wanneer je de 20-jarige titelheldin, die nog bij haar ouders in Casablanca woont, met enorme buikpijn aan het aanrecht ziet staan. Sofia is zwanger. Sterker nog: terwijl niemand iets doorheeft – zijzelf aanvankelijk evenmin – staat Sofia op het punt haar kind ter wereld te brengen.

Het speelfilmdebuut van de Marokkaanse schrijver en regisseur Meryem Benm’Barek is amper begonnen of Sofia wordt door haar nicht Lena van ziekenhuis naar ziekenhuis gereden. Haar ouders mogen er niets van weten. Een zenuwslopende, gevaarlijke reis is het, aangezien geen arts zijn vingers aan een illegale bevalling wil branden. Dat Sofia’s gezin financieel afhankelijk is van Lena’s vader, een rijke Fransman die net met de vader van Sofia een project wil starten, maakt de situatie nog penibeler. Tegelijkertijd heeft Sofia het aan Lena’s connecties en privileges te danken dat haar kind uiteindelijk veilig wordt geboren. Knap, hoe Benm’Barek de klassenverschillen en hypocrisie van de Marokkaanse maatschappij subtiel in het verhaal verweeft.

Na de bevalling zijn de problemen nog niet voorbij. Sofia’s ouders ontdekken wat er aan de hand is. De vader van de baby moet worden opgespoord. Hij dient meteen het kind te erkennen en met Sofia te trouwen. Als kijker heb je je oordeel klaar zodra deze Omar, een jongen uit een achterstandswijk van Casablanca, ten tonele verschijnt. Hij maakt Sofia nog eerder uit voor leugenaar dan dat hij het kind als het zijne accepteert. Aan deze loser zal ze niets hebben.

Zo simpel ligt de waarheid echter niet, in SOFIA. Wat doen mensen wanneer ze door achterhaalde regels en tradities in het nauw worden gedreven? De film biedt verschillende, schokkende antwoorden, maar één ding stelt SOFIA voorop: de in de openingstitels gepresenteerde strafwet maakt alleen maar slachtoffers.

 

regie:   Meryem Benm'Barek-Aloïsi

met:     Maha Alemi, Lubna Azabal, Sarah Perles.

land:    Marokko, 2018.

lengte: 80 minuten, Arabisch, Frans / Nederlands ondertiteld

 

 trailer: https://www.youtube.com/watch?time_continue=2&v=2h8e7-3aoow

© KVG Berkel-Enschot e.o. 2021-2022