hoedjes

 
begraafplaats

EXCURSIE JOODSE BEGRAAFPLAATS

 

Verscholen in de mooie Oisterwijkse natuur aan de Hondsbergselaan ligt een prachtige Joodse Begraafplaats.

Omstreeks 1730 kwam Salomon Simon als eerst Jood in Oisterwijk wonen. Vanaf die tijd volgden meerdere joodse marskramers, slachters en handelaren. De eerste Joodse rabbijn Jekoetil ben Zuskind, een Poolse arts, die vanuit Amsterdam naar Oisterwijk werd gezonden, stichtte een snel groeiende Joodse gemeenschap. Al in 1748 vond er een begrafenis van een Joodse inwoner uit Oisterwijk plaats en werd de begraafplaats in gebruik genomen. Het oudste graf dat nog herkenbaar is, is van Mozes Deen, gestorven in 1779. Hij is de bet-bet-overgrootvader van Helga Deen, het Joodse meisje dat een dagboek achterliet vanuit kamp Vught in de Tweede Wereldoorlog.

In 1985 is de begraafplaats opgenomen in het register van rijksmonumenten. Tussen 2012 en 2018 vond een grote restauratie plaats onder toezicht van de Rijksdienst voor cultureel erfgoed.

 

Gedurende anderhalf uur worden we rondgeleid over één van de oudste en meest gaaf bewaarde Joodse begraafplaatsen van Nederland, die tal van bijzonderheden bevat. Ruim 200 oude graven “vertellen” over de boeiende geschiedenis en over de cultuur van de Joden in het algemeen en die uit Oisterwijk.

 

Na de rondleiding gaan we gezellig napraten onder het genot van een kopje koffie of thee met gebak bij Brasserie Klein Speik, Bosweg 140 in Oisterwijk.

 

Datum                       maandag 9 mei en maandag 16 mei

Tijd                           13:30 uur vertrek vanaf Sport Piazza

                                start rondleiding: 14:00 uur (tot 15:30 uur)

Plaats                       Joodse Begraafplaats, Hondsbergselaan 2, 5062 JS  Oisterwijk

Kosten                       € 12,50 + € 1,50 carpooling* te betalen aan de chauffeur

                                 * Bij carpooling is een inzittendenverzekering van de chauffeur noodzakelijk.

Afmelden                   netietivitca.[antispam].@kvgberkelenschot.nl

 

Contactpersoon          Henriëtte Kersemaekers

© KVG Berkel-Enschot e.o. 2021-2022