hoedjes

 
vrouwenhart

LEZING ‘HET VROUWENHART IN NIEUW PESPECTIEF’    prof.dr. Jos Widdershoven

                                                                 

 

Sinds enige jaren is er door diverse cardiologen gesteld, dat er verschillen zijn als het gaat om oorzaken en behandelingen van hart- en vaatziekten bij mannen en vrouwen. De invloed van menopauze, de behandeling van borstkanker maar ook psychologische factoren kunnen een specifieke invloed hebben op het ontstaan van hartproblemen bij vrouwen. In het verleden was de behandeling van hart- en vaatziekten niet afgestemd op de verschillen tussen mannen en vrouwen. Vaak worden mannenharten gebruikt voor onderzoek, maar vrouwen om en nabij de overgang krijgen andere klachten, ziektebeelden en aandoeningen dan een man. Het is voor vrouwen van wezenlijk belang dat de specifieke symptomen bij vrouwen kunnen worden herkend en dat vervolgens daarnaar gehandeld wordt.

Volgens dokter Widdershoven bevindt vrouwencardiologie zich op het grensgebied van cardiologie, psychologie en gynaecologie. Hij zal de verschillen bespreken die typisch zijn voor vrouwen. Hij zal ook dieper ingaan op de gevolgen, die deze kunnen hebben voor de behandeling en prognose.

 

Jos Widdershoven (Heerlen, 1958) studeerde geneeskunde aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Aansluitend specialiseerde hij zich in de cardiologie in het Universitair Medisch Centrum Maastricht. Sedert 1998 is hij werkzaam als cardioloog en opleider in het ETZ te Tilburg. Tijdens zijn werkzaamheden in het ziekenhuis deed hij veelvuldig onderzoek samen met Tilburg University en sedert 2012 is hij daar deeltijd hoogleraar Integrative Cardiology. In 2015 werd hij door de masterstudenten medische psychologie voor de derde maal op rij verkozen tot de beste docent. Kortom: een topspreker over een onderwerp dat ons allen ‘aan het hart’ gaat: hij heeft zich gespecialiseerd in vrouwencardiologie.

 

Datum                       donderdag 17 maart

Tijd                           20:00 uur

Plaats                        Ons Koningsoord, Trappistinnentuin 77, BE

Kosten                       € 8,50

Afmelden                   netietivitca.[antispam].@kvgberkelenschot.nl

 

Contactpersoon         Ria Miedema

© KVG Berkel-Enschot e.o. 2021-2022