hoedjes

 
immuunsysteem

ONS IMMUUNSYSTEEM   drs. Alie Stofberg

 “Polio, pokken, mazelen, difterie, kinkhoest, rode hond of hepatitis B – je hoeft niet ver terug in de tijd te gaan om een beeld te krijgen van de ontwrichtende effecten van infectieziekten”, aldus de flaptekst op het boek Vaxx (2021) van Roel Coutinho. Door vaccinaties tegen deze ernstige infectieziekten lijken dergelijke ziekten een ver van ons bed show. Integendeel! Ziekten als AIDS, SARS, Ebola en sinds 2019 corona/ COVID-19 laten zien dat de strijd tegen infecties door bacteriën, virussen, schimmels en parasieten nog steeds actueel is en waarschijnlijk ook zal blijven. Tegenover al deze infectieziekten staat ons immuunsysteem of afweersysteem. Dat roept vragen op als: ‘Hoe ziet dat afweersysteem er eigenlijk uit? Waar zit het in ons lijf? Hoe zorgt ons lijf ervoor dat een indringer snel onschadelijk wordt gemaakt? Welke rol speelt vaccinatie tegen infectieziekten?’.

De eerste berichten over een uitbraak van een onbehandelbare ernstige longontsteking in Wuhan (China) sijpelden in januari 2020 door naar de rest van de wereld. De ziekte werd COVID-19 genoemd. In januari 2020 bleek dat de ziekte werd veroorzaakt door een zelfde type coronavirus als bij SARS, van daar de naam SARS-CoV-2. Mede door de snelle opmars van het virus werden bijna alle wereldburgers geraakt door de gevolgen en de ernst van de aanwezigheid van dit virus. Er werden allerlei maatregelen getroffen om de verspreiding onder de bevolking zo snel mogelijk in te dammen. De echte oplossing om het virus te stoppen komt echter van het vaccineren van de bevolking.

Naast een uitvoerig inzoomen op bovenstaande vragen, haakt de docente de laatste bijeenkomst in op de actualiteit van dat moment. Hoe zal het virus ons in november 2021 nog steeds bezighouden in Nederland, in Europa en in de rest van de wereld?

 

Alie heeft biologie en scheikunde gestudeerd aan de universiteit van Utrecht. Zij heeft gedoceerd binnen HBO en VO onderwijs. Naast haar actieve rol bij de IVN geniet zij erg van het volwassenonderwijs.

 

Data                     woensdag 20, 27 okt, 3 en 17 november

Tijd                      10:00 – 12:00 uur

Plaats                   Ons Koningsoord, Trappistinnentuin 77, BE

Kosten                  € 40,00

Afmelden              bij contactpersoon

 

Contactpersoon         Antoinette Lombarts

© KVG Berkel-Enschot e.o. 2021-2022