hoedjes

 
kunstgeschiedenis

KUNSTGESCHIEDENIS   Carla van Bree

KUNSTENAARSPAREN.

Samen in liefde en werk. De kunstenaarsparen in deze reeks beïnvloedden elkaar maar ontwikkelden ook hun eigen werk. De mannen zijn tegenwoordig bekender dan de vrouwen, maar hoe terecht is dat? Ze waren actief als (monumentaal) schilder, beeldhouwer en toegepast vormgever. Hun carrières speelden zich grotendeels af aan het begin van de 20ste eeuw en na WO II en waren belangrijk binnen de ontwikkeling van de moderne kunst. We bespreken het werk van de afzonderlijke kunstenaars maar bekijken natuurlijk ook wat ze samen tot stand brachten.

 

Robert en Sonia Delaunay, Josef en Anni Albers  op 5 en 12 oktober.

Robert en Sonia waren allebei schilders, zij was daarnaast ook ontwerpster van dessins en kleding. Hij was Frans en werd beroemd door zijn reeks schilderijen van de Eifeltoren. Zij was Oekraïens-Russisch en vestigde zich in 1905 in Parijs. Samen ontwikkelden ze het Simultanisme.

Het gezamenlijke leven van Josef Albers en Anni Fleischmann begon in Weimar aan het Bauhaus. Beiden studeerden er maar werkten er ook als docent. Albers begon in het glasatelier en ontwikkelde zich als schilder, Fleischmann studeerde aan het weefatelier en werd bekend als ontwerpster van abstracte patronen.

 

Kunstenaarsparen vervolg: twee bijeenkomsten in 2022.

Max Ernst (1891-1976), Leonora Carrington (1917-2011), Dorothea Tanning (1910-2012). Info hierover volgt in het voorjaarsprogramma 2022.

 

Carla van Bree (1971) is een zeer gewaardeerd kunsthistorica en docente. Zij studeerde aan de Kunstacademie van Tilburg en aan de Universiteit Utrecht. Ze werkt als rondleider bij museum De Pont in Tilburg en Theaters Tilburg en als docente kunstgeschiedenis voor scholen, opleidingen, volksuniversiteiten en verenigingen, waarvan al heel wat jaren bij het KVG van Berkel-Enschot e.o.

 

Data                       dinsdag 5 en 12 oktober 2021

                             18 en 25 januari 2022

Tijd                        20:00 uur

Plaats                     Ons Koningsoord, Trappistinnentuin 77, BE

Kosten                    € 47,50

Afmelden                bij contactpersoon

 

Contactpersoon   Corry Brekelmans

© KVG Berkel-Enschot e.o. 2021-2022