hoedjes

 
frida-kahlo

LEZING FRIDA KAHLO, kunstenares   Carla van Bree

Het leven van de Mexicaanse kunstenares Frida Kahlo (1907-1954) is als een roman of film: kleurrijk, turbulent, dramatisch. Ze ontwikkelde zich als autodidact, aanvankelijk in de schaduw van haar man, de monumentale schilder Diego Rivera. Maar al snel werd ze, zeker in Europa, bekender dan haar man. Door André Breton, voorman van het surrealisme, werd ze tot surrealiste ‘verklaard’. Haar schilderijen lijken dat te bevestigen: de bizarre voorstellingen, gevuld met planten, dieren en zelfportretten doen vervreemdend aan. Maar voor Kahlo waren ze de realiteit, gebaseerd op haar eigen leven: het zware busongeluk in haar jeugd, de complicaties zoals haar invaliditeit en miskramen, de band met haar land en cultuur, haar complexe huwelijk met Rivera. Het leverde een leven in schilderijen op.

In de zomer van 2021 organiseert het Cobra Museum in Amstelveen een tentoonstelling over Kahlo en Rivera. Van 10 oktober 2021 tot 27 maart 2022 staat het Drents Museum in Assen in het teken van een grote Kahlo-tentoonstelling: “Viva la Frida” met de nadruk op Kahlo’s werk.

 

Carla van Bree (1971) is een zeer gewaardeerd kunsthistorica en docente. Zij studeerde aan de Kunstacademie van Tilburg en aan de Universiteit Utrecht. Ze werkt als rondleider bij museum De Pont in Tilburg en Theaters Tilburg en als docente kunstgeschiedenis voor scholen, opleidingen, volksuniversiteiten en verenigingen, waarvan al heel wat jaren bij het KVG van Berkel-Enschot e.o.

“Het fijne van lesgeven aan volwassenen, een enthousiaste groep maakt een enthousiaste docent en vice versa”, aldus Carla.

 

Datum                       dinsdag 9 november

Tijd                            20:00 – 22:00 uur

Plaats                        Ons Koningsoord, Trappistinnentuin 77, BE

Kosten                       € 12,00

Afmelden                   netietivitca.[antispam].@kvgberkelenschot.nl

 

Contactpersoon         Antoinette Lombarts

© KVG Berkel-Enschot e.o. 2021-2022