hoedjes

 

FILMCURSUS

met een inleiding door de heer Paul Overmeer

Tijd

maandagmiddag 13:30 uur

Data

1 oktober, 5 november 2018;

7 januari, 4 februari en 18 maart. 2019.

Plaats

Filmtheater Pathé, Pieter Vreedeplein 174, 5038 BW Tilburg

Kosten

€ 15,00

Contactpersoon

Marij van Spreeuwel tel. 013-5364850

e-mail jiram.[antispam].@kvgberkelenschot.nl    

Afmelden

bij contactpersoon

Toelichting:

Met plezier naar de film

We kunnen genieten van een film, als die niet alleen knap en mooi gemaakt is, een goed verhaal heeft, niet al te schrikwekkend is, maar vooral ook iets ‘meegeeft’: een leerzame kijk op een probleem, een stimulans om je in de thematiek te verdiepen, een uitnodiging tot een boeiend gesprek met anderen.

In de vijf films komen vijf verschillende thema’s aan de orde.

Lion (2016) (1 oktober 2018): Het verlangen om je thuis te voelen.

Australië / Verenigde Staten / Verenigd Koninkrijk. Drama / Biografie. 120 minuten. Geregisseerd door Garth Davis, met Dev Patel, Rooney Mara en Nicole Kidman.

Een 5-jarige Indiase jongen raakt verdwaald in de straten van Calcutta, duizenden kilometers van huis. Hij overleeft vele uitdagingen waarna hij door een stel in Australië wordt geadopteerd. 25 jaar later besluit hij op zoek te gaan naar zijn verloren familie.

Moonlight (2016) (5 november 2018): Kind, puber, man: drie episodes.

Verenigde Staten. Drama. 111 minuten. Geregisseerd door Barry Jenkins, met Naomie Harris, Mahershala Ali en André Holland.

Jaren 80, Miami. Dit verhaal focust zich in drie hoofdstukken op de jeugd, puberteit en volwassenheid van een Afro-Amerikaanse man die zich in de turbulente stad Miami probeert staande te houden. Hij wordt gepest op school en thuis is het leven hard voor hem. Hij probeert zichzelf te ontdekken en liefde te vinden ondanks zijn worstelingen met zijn achtergrond en seksualiteit.

Visages, Villages (2017) (7 januari 2019): Fotografie en film.

Frankrijk. Documentaire. 89 minuten. Geregisseerd door JR en Agnès Varda.

Agnès Varda ontmoette de fotograaf en schilder J.R. in 2015 en een samenwerking volgde in de vorm van een documentaire. Ze reizen door Frankrijk en ontmoeten er mensen van het platteland, ieder vanuit zijn eigen kunstbeleving. Er wordt naar de bewoners geluisterd en ze worden gefotografeerd. Tijdens de draaiperiode groeit de vriendschap tussen Varda en J.R., ondanks hun verschillen.

Layla M. (2016) (4 februari 2019): Portret van een Marokkaans meisje. 

Nederland. Drama. 98 minuten. Geregisseerd door Mijke de Jong, met Nora El Koussour, Ilias Addab en Hassan Akkouch.

De 18-jarige moslima Layla met een Marokkaanse achtergrond is geboren en getogen in Amsterdam, maar voelt zich steeds minder thuis in Nederland. Langzamerhand radicaliseert ze en sluit zich aan bij een groep radicale moslims. Ze vindt een wereld die haar idealen voedt en verscheurt.

The Square (2017) (18 maart 2019): Een satire op de moderne kunstwereld.

Zweden / Denemarken / Verenigde Staten / Frankrijk. Drama. 142 minuten. Geregisseerd door Ruben Östlund, met Claes Bang, Elisabeth Moss en Dominic West .

In een vermaard museum houdt een kunstenaar een tentoonstelling met als doel het altruïsme te promoten. Hij doet dit door middel van een symbolische ruimte te scheppen waar alleen maar goede dingen gebeuren. Om wat meer ruchtbaarheid aan de tentoonstelling te geven besluit de manager van het museum een meedogenloos PR-bureau in te schakelen. Maar wanneer het PR-bureau te ver gaat in zijn publiciteitscampagne lopen de zaken uit de hand en ontstaat er publieke opschudding, die de hypocrisie van de media blootlegt.

Tien dagen voor de datum van de filmvertoning kunt u op onze website, onder berichten, een samenvatting lezen van de toelichting, die mondeling gegeven wordt.

filmreel-gray1-300x225

© KVG Berkel-Enschot e.o. 2021-2022