hoedjes

 

TONEELVOORSTELLING: De laatste Duitse Keizer

Datum

zondag 11 november

Tijd

14:30 uur (duur: ca. 70 min)

Vertrek

14:00 uur vanaf Sportschool Ooms

Adres

WAT-Hal; ingang Jules de Beerstraat 6, 5048 AH  Tilburg

Kosten

€ 12,00 + € 2,50 carpooling te betalen aan de chauffeur

Contactpersoon

Marij van Spreeuwel tel.013-5364850

e-mail jiram.[antispam].@kvgberkelenschot.nl

Afmelden

netietivitca.[antispam].@kvgberkelenschot.nl

Toelichting:

Theatermaker Piet van Eijkeren (Tilburg) brengt een toneelstuk op de planken over Wilhelm II, de laatste Duitse keizer, die na vier jaar oorlog voeren in 1918 zijn nederlaag moest erkennen, niet meer terug kon naar Berlijn en uiteindelijk onderdak (asiel) kreeg in Nederland. Tot aan zijn dood in 1941 was Wilhelm woonachtig in Huis Doorn, het landgoed waar hij ook ligt begraven.

De voorstelling laat een monarch zien, die – ontdaan van alle aanzien en macht – nog steeds hoopt op een triomfantelijke terugkeer naar de keizerlijke troon; een verlangen dat in feite eindigt in een persoonlijke tragedie. Op basis van historische gegevens, dagboekaantekeningen en andere geschriften is een jaar gewerkt aan het script ‘De Keizer’. Acteur William van Dijk speelt majoor Sigurd von Ilsemann, de secretaris en vertrouweling van de keizer en 24 uur per dag zijn steun en toeverlaat. Piet van Eijkeren neemt de rol van keizer op zich. De twee acteurs geven samen in negen scènes niet alleen vorm aan de tragische ondergang van een vorst maar evenzeer aan de bijzondere relatie tussen een adjudant en zijn broodheer. Het stuk speelt zich af in Huis Doorn vanaf het moment dat de keizer daar zijn intrek neemt.

 

De locatie van de toneelvoorstelling is een ‘vestzaktheater’, zonder het comfort van b.v. een  schouwburg maar wel in een theatrale omgeving. Via een trap van acht treden kom je binnen.

© KVG Berkel-Enschot e.o. 2021-2022