hoedjes

 

Lezing gedichten en schilderijen

door de heer drs. Joost Minnaard

Datum

maandagmiddag 15 april 2019

Tijd

13:30 – 15:30 uur

Plaats

Ons Koningsoord, Trappistinnentuin, B-E

Kosten

€ 7,50

Contactpersoon

Antoinette Lombarts 

e-mail etteniotna.[antispam].@kvgberkelenschot.nl

Afmelden

activiteiten@kvgberkelenschot.nl

Toelichting:

De schilderkunst en de dichtkunst zijn eigenlijk altijd al kunstuitingen geweest die een zekere verwantschap vertoonden, voor zover je tenminste van ‘verwantschap’ kunt spreken. De schilderkunst (Pictura) werd opgevat als ‘zwijgende dichtkunst’, terwijl de dichtkunst (Poesis) daarentegen gezien werd als ‘sprekende schilderkunst’. Ze stonden elkaar als het ware bij in hun wederzijdse ‘gebreken’.

In de bijeenkomst zullen we ingaan op een aantal gedichten over schilderijen (misschien een enkel gedicht over een beeldhouwwerk): beeldgedichten. Op welke wijze weten de dichters de schilderijen tot spreken te brengen? Volgen zij het schilderij in datgene wat het doek laat zien of voegen zij onverwachte aspecten toe aan het schilderij? Verleiden ze de lezer daarin mee te gaan of deelt de lezer die zienswijze helemaal niet? Spreken de gedichten voor zichzelf of ontberen zij een afbeelding van het betreffende schilderij naast het gedicht?

Vooraf krijgt u via een email de lijst van schilderijen en afbeeldingen toegezonden, zodat u zich enigermate kunt voorbereiden. In de bijeenkomst zelf zullen de gedichten worden uitgereikt. Over schilderij en gedicht hopen we dan op een interessante, aansprekende manier van gedachten te kunnen wisselen.

Joost Minnaard

gedichten-en-schilderijen

© KVG Berkel-Enschot e.o. 2021-2022