hoedjes

 

DNA, een wereld vol wonderen

door mevrouw Alie Stofberg

Datum

woensdagochtend 1en 8 april, 6 en 13 mei 2020

 

10:00 - 12:00 uur

Plaats

Ons Koningsoord, Trappistinnentuin 77, B-E

Kosten

€ 40,00

Contactpersoon

Antoinette Lombarts

e-mail antoinette@kvgberkelenschot.nl

Afmelden

bij  contactpersoon

Toelichting:

Deze tak van de biologie is momenteel erg dynamisch en razend interessant. Vooral omdat de kennis over DNA ook steeds meer ingrijpt op ons dagelijks leven en ons bestaan als mens. Denk aan toepassingen bij voeding, medicijnen, voortplanting. 

Sinds een paar jaar is het ook mogelijk om het DNA in organismen aan te passen naar onze wensen m.b.v. Crispr-Cas9. Deze techniek roept allerlei nieuwe perspectieven op. Tegelijkertijd roept dit veel vragen op bij wetenschappers, maar ook bij politici en  gewone burgers.  De vragen die telkens uiteindelijk opduiken zijn: Moet alles wat kan ook kunnen? Tot hoever gaan we met het knutselen aan het DNA?

Zolang het bij organismen als bacteriën en planten gaat, hebben we daar niet zo’n moeite mee. Het wordt echter anders als er ook in het DNA van de mens wordt ingegrepen. Immers DNA zit in ieder van ons! De ethische kant van het DNA-onderzoek en de toepassing van deze kennis raakt dus ons allen.

In vier bijeenkomsten wordt er ingezoomd op de bouw en werking van het DNA van de (cel)kern, de motor van alle cel processen bij alle organismen.

1. De opbouw van de cel. DNA. Erfelijkheid.
2. Foutje in het DNA? Wat nu? Knutselen met het DNA: wat is mogelijk?
3. Crispr-Cas; knippen en plakken in de DNA streng.
4. DNA-diagnostiek
    Recht op weten en niet weten

dna

© KVG Berkel-Enschot e.o. 2021-2022