LEZING WINTERFEESTEN,
VAN SINT MAARTEN TOT CARNAVAL
Ineke Strouken

lezing-winterfeesten-van-sint-maarten-tot-carnaval


Tot ver in de negentiende eeuw werd het jaar verdeeld in twee delen: de slechte en de goede tijd. De moeilijke tijd begon op Sint Maarten, 11 november en liep tot en met Carnaval. Daarna begonnen de voorbereidingen voor de goede tijd die begon met Pasen. In de slechte tijd was het belangrijk om zuinig te zijn met voedsel, licht en brandstof, zodat er genoeg was voor de hele winter. Wij kunnen ons dat niet voorstellen, omdat wij het hele jaar door vers voedsel in de supermarkt kunnen kopen en wij hebben het ook niet meer koud.

De christelijke feestdagen hielpen met overleven. Op feestdagen, zoals Driekoningen, mochten mensen langs de deur gaan om te bedelen en twee vastenperioden zorgden er voor dat niet alles meteen werd opgegeten. Daarom zijn er zoveel feestdagen in de winter. Over al die feestdagen is een religieus verhaal te vertellen, maar ook een cultureel verhaal. Waarom eten wij speculaas met Sinterklaas en zetten wij met Kerstmis een boom met ballen in huis. Waarom steken wij op oudejaarsavond vuurwerk af en nemen wij op nieuwjaarsdag een duik in het koude water? Waarom verkleden wij ons met Carnaval en sluiten wij af met haring? Dit alles heeft een betekenis. Al deze feesten hebben een historisch verhaal.
In deze lezing vertelt Ineke Strouken waar de tradities en rituelen in de winter vandaan komen.

Ineke Strouken was hoofdredacteur van het tijdschrift Traditie. Via boeken, artikelen en radio-uitzendingen vertelt ze over de (historische) achtergronden van tradities. Van haar hand zijn Dit zijn wij, over de honderd populairste tradities in Nederland (2009), Dit vieren wij, van nieuwjaarsduik tot knalfeest (2017) en Tradities in Brabant (2022).

U mag een introducé meenemen. Deze hoeft u van tevoren niet aan te melden. Als er te veel inschrijvingen zijn komt de mogelijkheid om introducés mee te nemen te vervallen. U hoort dit tijdig van ons via de contactpersoon.

 

Datum donderdagmiddag 21 november
Tijd 14:00 uur - 16:00 uur
Plaats Sociaal Cultureel Centrum De Schalm
Trappistinnentuin 77
5057 DJ Berkel-Enschot
Kosten € 10,00 inclusief koffie/thee
voor leden en introducés*
(*contante betaling bij binnenkomst)
Afmelden bij contactpersoon 

Marlies Peusens

De contactgegevens vindt u
onderaan deze pagina. U kunt
deze alleen zien als u bent ingelogd