LEZING TRADITIES,
EEN NIEUWE VORM VAN ERFGOED
(Ineke Strouken)

lezing-tradities-een-nieuwe-vorm-van-erfgoed

 

Tradities zijn gewoonten die van generatie op generatie worden doorgegeven. Meestal gaat dat onbewust. Pas als iemand er vragen over stelt, krijg je door dat niet iedereen die traditie kent. Denk maar eens aan de beschuit met muisjes die aan de kraamvisite geserveerd wordt. Dat is een typisch Nederlandse traditie met een lange geschiedenis. Of aan de oliebol die al in de oudste kookboeken vermeld wordt. Alle tradities hebben een functie. De muisjes zijn anijszaadjes. De kraamvrouw kreeg die al in de middeleeuwen te eten om de moedermelk op te wekken. De oliebol was bedoeld om uit te delen aan iedereen die nieuwjaar kwam wensen. Zo hebben alle tradities een boeiend historisch verhaal. Tegenwoordig zijn tradities een volwaardige tak van erfgoed.

Ineke Strouken was lang directeur van het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland. Vorig jaar publiceerde ze het boek 'Tradities in Brabant'. In deze lezing zal Ineke Strouken ons laten zien dat elke traditie een boeiend verhaal heeft.

U mag een introducé meenemen. Deze hoeft u van tevoren niet aan te melden. Als er te veel inschrijvingen zijn komt de mogelijkheid om introducés mee te nemen te vervallen. U hoort dit tijdig van ons via de contactpersoon.

 

Datum donderdagmiddag 1 februari
Tijd 14:00 uur - 16:00 uur
Plaats Sociaal Cultureel Centrum De Schalm
Trappistinnentuin 77
5057 DJ Berkel-Enschot
Kosten € 10,00 (inclusief koffie/thee)
voor leden en introducés*
(*contante betaling bij binnenkomst)
Afmelden bij contactpersoon 

Marlies Peusens

De contactgegevens vindt u
onderaan deze pagina. U kunt
deze alleen zien als u bent ingelogd