LEZING AMERIKAANSE PRESIDENTSVERKIEZINGEN
Gerard Olthof

lezing-amerikaanse-presidentsverkiezingen-en-presidenten


Gerard Olthof, historicus, zal een lezing geven over de gang van zaken tijdens de Amerikaanse verkiezingen en over belangrijke presidenten van de afgelopen 100 jaar.

Op 5 november a.s. gaan de Amerikanen naar de stembus. Zij kiezen dan een president voor de komende vier jaar. De VS zijn economisch en militair het sterkste land ter wereld en de president heeft verregaande taken en bevoegdheden. Omdat de VS een grote mogendheid zijn en Europa er nauw mee verbonden is, is alles wat in de VS gebeurt ook van groot belang voor ons. Daarom is er bij ons zoveel belangstelling voor deze verkiezingen.

Voor de buitenstaander lijkt het verkiezingsproces ondoorzichtig en ingewikkeld. Wat zijn bijvoorbeeld de verschillen tussen de beide grote politieke partijen (Democraten en Republikeinen)? Wat gebeurt er bij de talloze voorverkiezingen en de officiële nominaties? Wat is ‘Super Tuesday’, wat zijn precies ‘Swingstates’ en welke rol hebben de kiesmannen? Hoe kan het gebeuren dat de kandidaat met de minste stemmen toch president wordt?
Deze en andere vragen komen tijdens de lezing aan bod. Daarnaast is er aandacht voor de betekenis van een aantal belangrijke presidenten in de afgelopen 100 jaar.

U mag een introducé meenemen. Deze hoeft u van tevoren niet aan te melden. Als er te veel inschrijvingen zijn, komt de mogelijkheid om introducés mee te nemen te vervallen. U hoort dit tijdig van ons via de contactpersoon.

 

Datum maandagavond 28 oktober
Tijd 20:00 uur - 22:00 uur
Plaats Sociaal Cultureel Centrum De Schalm
Trappistinnentuin 77
5057 DJ Berkel-Enschot
Kosten € 10,00 inclusief koffie/thee
voor leden en introducés*
(*contante betaling bij binnenkomst)
Afmelden bij contactpersoon 

Marlies Peusens

De contactgegevens vindt u
onderaan deze pagina. U kunt
deze alleen zien als u bent ingelogd