hoedjes

 
sibel

Sibel - 16 maart

De ontvangst kan vrij onbetrouwbaar zijn bovenop de bergen van de Zwarte Zee in Turkije, dus de vrouwen die theebladeren plukken in het allegorische drama SIBEL van Guillaume Giovanetti en Çagla Zencirci hebben hun toevlucht genomen tot een andere methode: ze fluiten. Niet zomaar eentonig getjilp, maar uitgebreide gesprekken waarin de dorproddels worden doorgegeven. Terwijl de vrouwen het fluiten beschouwen als een alternatief voor verbale praatjes, is het voor de 25-jarige Sibel de enige manier waarop ze kan communiceren. Sibel woont samen met haar alleenstaande vader Emin en haar jongere zus Fatma. In de afgelegen gemeenschap wordt ze als een paria behandeld omdat ze "pech" brengt. Waaruit die ‘pech’ bestaat kan niemand duidelijk verwoorden maar heeft waarschijnlijk te maken met het feit dat Sibel vanwege haar handicap nooit een man zal vinden en geen kinderen zal krijgen. Sibel probeert op alle mogelijke manieren de aandacht te trekken van haar dorpsgenoten. Ze is voortdurend met iets bezig, oogst de gewassen op het land, hakt hout en kookt voor haar vader en jongere zus. Het lijkt wel of ze met hard werken haar plaaggeesten wil intimideren. Ze jaagt ook op een wolf waarvan wordt beweerd dat hij gevaarlijk is. Als ze de wolf zou kunnen dood schieten, zou ze zeker in aanzien stijgen.

Er zitten duidelijk sprookjesachtige elementen in SIBEL. Een grote boze wolf jaagt iedereen angst aan. Sibel's huiselijk leven maakt haar de Assepoester van het gezin en haar hatelijke zus Fatma kan net zo goed een slechte stiefzus zijn. Haar Prins Charming komt in de vorm van Ali, een gewonde voortvluchtige gedetineerde die ze in het bos beschermt en verzorgt. Zeer tegen de zin van haar vader gaat Sibel zich steeds onafhankelijker gedragen.  Haar steeds sterker wordende opstandigheid en het toenemende vertrouwen in zichzelf zorgen ervoor dat ook haar vader en haar tradioneel ingestelde zus een meer eigentijdse kijk op de wereld krijgen.

 

Actrice Damla Sönmez speelt op indrukwekkende wijze de rol van Sibel. Haar vlammende ogen spreken boekdelen over haar gevoel van onrechtvaardigheid. Vanuit haar onderdrukte positie in de gemeenschap komt ze op voor haar eigen identiteit, haar eigen gevoel en haar eigen leven. Strijdbaar en wars van intimidaties vecht ze voor een beter en ander bestaan. Dat is de kracht van SIBEL. Een film die het persoonlijke verhaal optilt naar een universeel niveau.

 

regie:       Guillaume Giovanetti en Çagla Zencirci.

met:         Damla Sönmez, Erkan Kolçak Köstendil, Emin Gürsoy.

land:        Turkije, 2018.

lengte:     95 minuten, Turks / Nederlands ondertiteld.

 
trailer:      https://youtu.be/LRTjY5P4yZg

© KVG Berkel-Enschot e.o. 2021-2022