Revolutionaire ontwikkelingen in de medisch praktijk in de 19e en 20e eeuw
Jan van Eijck

kvg-revolutionaire-ontwikkeling

 

In anderhalve eeuw is de gezondheidszorg gigantisch veranderd. Bijna niets konden dokters in 1850 en nu kunnen ze alles… bijna tenminste. Want als één virus de wereld dwars zit, zijn we nog ontdaan en onthand… Maar dankzij revolutionaire ontwikkelingen in beeldvormende diagnostiek (van röntgenstralen tot en met de PET-scan), enorme medicamenteuze mogelijkheden zoals de pil, de penicilline en de insuline, opereren met de Gamma-knife en microchirurgie, inenten tegen zowat alle infectieziekten, en kunnen praten over van alles zoals genderidentiteit en doodgaan, is de wereld van zorg erg veranderd. De levensverwachting voor de Nederlandse man is nu 80 en voor de vrouw 84 jaar; voor onze kleinkinderen 89 resp. 92. Krijgen zij nog de kans om dood te gaan?

In 2 x 45 minuten tijd vliegt Jan van Eijck door de polikliniek van de gezondheidszorg, en komt tenslotte uit bij de afdeling financiën, want de euro gaat in de toekomst bepalen wat er kan en wat er niet kan! Maar het gebruiken van het gezonde verstand mag daarbij niet ontbreken!

Jan van Eijck werd geboren in Alphen (1950), studeerde geneeskunde in Nijmegen (1976) en woont vanaf 1979 in Goirle. Hoewel opgeleid tot huisarts (1977), werkte hij 34 jaar op de GGD in Tilburg (tot 2013), als arts Maatschappij & Gezondheid. Hij deed daar nog tot 2019 dienst voor “CSI-Tilburg”. En afgelopen jaar behoorde hij nog tot het vaccinatieleger Covid-19 … In zijn vrije tijd is hij een fanatiek heemkundige, voorzitter van de Heemkundekring in Goirle en al 37 jaar conservator van het Museum De Dorpsdokter in Hilvarenbeek. In december 2021 werd hij door het Provinciaal Prins Bernhard Cultuurfonds nog verrast met de Brabant Bokaal; hij werd er bijna stil van….

 

Datum donderdag 3 november 2022
Tijd 20:00 uur
Plaats Ons Koningsoord
Trappistinnentuin 77
5057 DJ Berkel-Enschot
Kosten € 8,50
Afmelden bij contactpersoon

Wilma van Lieshout

De contactgegevens vindt u
onderaan deze pagina. U kunt
deze alleen zien als u bent ingelogd