De Trans-siberische spoorlijn: ijzeren ruggengraat van Rusland
Elena Bronnikova

lezing-trans-siberian

 

‘Het achtste wereldwonder’, zo werd de Trans-Siberische spoorlijn bij zijn oplevering in het begin van de 20e eeuw genoemd.

De kranten vergeleken de voltooiing van de spoorlijn met de ontdekking van Amerika en de aanleg van het Suezkanaal. Met een lengte van 9289 km is het nog altijd de langste spoorweg ter wereld, die als een ijzeren as door zeven tijdzones gaat en Europees Rusland en Siberië tot een geheel maakt.

Met behulp van een PowerPoint-presentatie worden we meegenomen op een boeiende virtuele reis van Moskou naar Vladivostok. We zien hoe de beroemde spoorlijn een rol heeft gespeeld in de geschiedenis en cultuur van Rusland en de rest van de wereld. Kortom een historische en culturele reis door tijd en ruimte.

Elena Bronnikova is geboren en getogen in Rusland, in Novosibirsk,
Siberië (derde stad van Rusland). In Novosibirsk heeft zij de universiteit afgerond met de specialisatie in de Russische taal, letterkunde en psychologie. Na haar studie heeft zij lesgegeven en is ook als psycholoog werkzaam geweest. Daarna begon zij op dezelfde universiteit haar dissertatie te schrijven om te promoveren; tevens is zij als docente aan de universiteit verbonden geweest gewerkt.

De Perestroika heeft alles veranderd. Het IJzeren gordijn viel. Haar echtgenoot was uitgenodigd om in Nederland zijn onderzoek te doen. Zo is zij naar Nederland gekomen en begon zij hier haar “tweede leven”.

 

Datum woensdag 30 november 2022
Tijd 20:00 uur
Plaats Ons Koningsoord
Trappistinnentuin 77
5057 DJ Berkel-Enschot
Kosten € 10,00
Afmelden bij contactpersoon

Wilma van Lieshout

De contactgegevens vindt u
onderaan deze pagina. U kunt
deze alleen zien als u bent ingelogd