LEZING "WAT BEZIELT DE RUSSEN?"
Elena Bronnikova

Lezing

 

Er is al meer dan een jaar voorbij na de Russische invasie in Oekraïne, genaamd "Een speciale militaire operatie". Het is een gruwelijke oorlog geworden. Elke dag volgen miljoenen mensen wereldwijd het nieuws uit Oekraïne op de voet. Angst, boosheid en verdriet heeft deze oorlog met zich meegebracht.

Mensen vragen zich verbaasd af: Wat bezielt de Russen? Wat is er gebeurd met de Russische maatschappij? Hoe kunnen ze deze oorlog voeren en rechtvaardigen?

Dezelfde vragen heb ik, een Russin die al lang in Nederland woont, ook aan mijzelf gesteld. De antwoorden zocht ik in de Russische geschiedenis en cultuur, tijdens mijn reizen in Rusland en mijn gesprekken met bekende en onbekende Russen. De gedachten erover wil ik met jullie delen.

Elena Bronnikova is geboren en getogen in Rusland, in Novosibirsk, Siberië (derde stad van Rusland). In Novosibirsk heeft zij de universiteit afgerond met de specialisatie Russische taal, letterkunde en psychologie. Na haar studie heeft zij lesgegeven en is zij ook als psycholoog werkzaam geweest. Daarna begon zij op dezelfde universiteit haar dissertatie te schrijven om te promoveren. Tevens is zij als docente aan de universiteit verbonden geweest.

De Perestrojka heeft alles veranderd. Het IJzeren gordijn viel. Haar echtgenoot was uitgenodigd om in Nederland zijn onderzoek te doen. Zo is zij naar Nederland gekomen en begon zij hier haar “tweede leven”.

U mag een introducé meenemen. Deze hoeft u van tevoren niet aan te melden. Als er te veel inschrijvingen zijn komt de mogelijkheid om introducés mee te nemen te vervallen. U hoort dit tijdig van ons via de contactpersoon.

 

 

Datum dinsdag 28 november
Tijd 20:00 uur
Plaats Ons Koningsoord
Trappistinnentuin 77
Berkel-Enschot
Kosten € 10,00 (inclusief koffie/thee) voor leden en introducés/belangstellenden*
(*contante betaling bij binnenkomst) 
Afmelden bij contactpersoon 

Wilma van Lieshout

De contactgegevens vindt u
onderaan deze pagina. U kunt
deze alleen zien als u bent ingelogd