LEZING "Beeldhouwkunst door de jaren heen"
Bert van der Linden, beeldend kunstenaar/kunsthistoricus

beeldhouwkunst-door-de-jaren-heen

'De kus' van Constantin BrâncuČ™i ( 1907-1908)

 

Naast schilderkunst en architectuur is beeldhouwkunst een van de drie pijlers van de beeldende kunst.

  • Beeldhouwkunst doet zich voor in vele gedaanten. De oude Egyptenaren begonnen ermee om de mens af te beelden, de Grieken vervolmaakten godenbeelden tot ideale gestalten en weer eeuwen later deden de Romeinen het op hun manier. De welbekende Venus van Milo, te zien in het Louvre in Parijs, stamt uit de klassieke periode.
  • In de middeleeuwen, die daarop volgen, zakt het niveau van de beeldhouwkunst, maar zodra met de ontwikkeling van het christendom de bouw van kerken een hoge vlucht neemt, ongeveer vanaf het jaar 1000, krijgen de beeldhouwers weer volop de kans hun kunnen te tonen in beelden van steen in de portalen van kerken en in houtsnijwerk in koorbanken, altaarstukken, preekstoelen, biechtstoelen etc.
    De kathedralen die wij in Frankrijk bezoeken staan er vol mee.
  • Rond 1500 is er een nieuwe impuls. De renaissance is een opleving van de antieke kunst. Michelangelo, Bernini en Cellini behoren tot de grote meesters. Wat zij gemaakt hebben, spreekt nog steeds tot de verbeelding. Dat kan net zo goed een fontein of een zoutvat zijn als het beeld van een held.
  • Een volgende beslissende stap is de overgang van traditioneel figuratief werk naar een meer abstracte vormgeving. Rodin, Degas en Picasso zijn hierin belangrijk geweest. We gaan kijken welke invloed hun nieuwe manier van werken heeft gehad op het modernisme van de 20ste eeuw.
  • Aangekomen in de tegenwoordige tijd zien we dat beelden heel divers zijn. Er wordt gebruik gemaakt van allerlei natuurlijke maar ook van industriële materialen. Dat levert heel verrassende resultaten op. Denk aan beelden die tegenwoordig met een 3D-printer worden gemaakt. Maar toch: vaak wordt teruggegrepen op voorbeelden uit de historie. Dat maakt een reis door de beeldhouwkunst door de eeuwen heen de moeite waard.

 

Datum woensdag 15 maart
Tijd 20:00 uur
Locatie Ons Koningsoord
Trappistinnentuin 77
5057 DJ Berkel-Enschot
Kosten € 7,50
Afmelden bij contactpersoon 

Mieke Baas

De contactgegevens vindt u
onderaan deze pagina. U kunt
deze alleen zien als u bent ingelogd