hoedjes

 
gedichten

GEDICHTEN: WAT ZIJN DAT EIGENLIJK?   drs. Joost Minnaard

De schrijver Hagar Peeters schreef eens een gedicht met als titel De proeftuin des levens. Een dichter doet ‘talloze ontdekkingen’ alvorens ooit ‘het grote raadsel’ op te lossen, maar meestal komt hij niet verder dan ‘enkele aantekeningen in dichtvorm’. Het is de moeite waard eens na te gaan, aan de hand van uiteenlopende teksten van verschillende schrijvers, wat dat voor soort van ‘aantekeningen’ kunnen zijn. Blijven het aantekeningen of komt er uiteindelijk een voldragen tekst tot stand? Zo ja: wat is dat dan voor een tekst? Een tekst uit een poesiealbum (denk aan onze kindertijd), een liedje, een poëtische tekst op de muur van een metrostation? Of een gedicht, al dan niet opgenomen in een dichtbundel? En is zo’n gedicht dan moeilijk (zoals we veelal denken), of valt dat reuze mee? Kortom, vele vragen met zelden daarop een eensluidend antwoord.

In deze bijeenkomst gaan we dit soort van teksten ‘te lijf’. Wat het zal opleveren? Vele meningen, uiteenlopende smaken, maar wellicht ontwaren we hier en daar ook wel iets van het bovengenoemde ‘grote raadsel‘.

Om het met de woorden van Nico Scheepmaker te zeggen: ‘Poëzie is als je het hart opent met een zilveren sleuteltje dat ook op een fietsslot past.’. U bent van harte welkom in de ‘paskamer’ van de poëzie!  

 

Joost Minnaard studeerde Nederlandse taal- en letterkunde aan de Universiteit Utrecht. Daarna gaf hij jarenlang Nederlands op de eerste- en tweedegraads lerarenopleidingen van Fontys Hogescholen.

 

Datum                     maandag 4 oktober

Tijd                        14:00 – 16:00 uur

Plaats                     Ons Koningsoord, Trappistinnentuin 77, BE

Kosten                    € 9,75

Afmelden                netietivitca.[antispam].@kvgberkelenschot.nl

 

Contactpersoon         Antoinette Lombarts

© KVG Berkel-Enschot e.o. 2021-2022