hoedjes

 
ballerina-van-auschwitz

LEZING ‘DE BALLERINA VAN AUSCHWITZ’   dr. Riet Fiddelaers-Jaspers

 

Edith Eger was in 1944 zestien jaar oud toen ze met haar familie uit het Hongaarse Kassa naar Auschwitz werd gedeporteerd. Haar ouders moesten direct naar de gaskamer en Edith werd gedwongen om voor Mengele te dansen. Haar sterke geest hielp haar en haar zusje te overleven, al waren ze nauwelijks nog in leven toen het kamp werd bevrijd. In een voor haar vreemd land (Amerika) moest ze daarna weer opnieuw beginnen. Inmiddels is ze al jaren klinisch psycholoog, die nog steeds praktijk houdt. Pas op haar 90e besloot Edith haar verhaal op papier te zetten. ‘Auschwitz gaf mij de kans om anderen de weg te wijzen’, zegt Edith in haar boek. Het onder ogen zien van je trauma is zowel volgens Edith als Riet helend. Edith ging in 1980 terug naar Auschwitz: ‘De pijn verdwijnt niet door ervoor weg te lopen.’.

Riet wil graag Edith’s ervaring, inspiratie en motivatie om te overleven overbrengen: zij heeft immers recht van spreken. In het najaar van 2020 verscheen haar tweede boek Het geschenk.

n de lezing vertelt Riet over het leven van Edith, het overleven na haar bevrijding, haar boeken en combineert dat met informatie over hoe een traumatische ervaring blijft doorwerken, ook als de situatie voorbij is. En wat daarin een gezonde beweging is, die helend kan werken.

Riet Fiddelaers-Jaspers is verlies- en traumadeskundige. Ze schreef tientallen boeken over deze thema’s, is een begeesterd inleider en heeft een eigen praktijk, waar ze vooral met professionals werkt. Haar laatste boek ‘Natriltijd. Terugbuigen na de storm.’ (najaar 2020) is in de coronatijd een bestseller geworden.

 

Datum                       donderdag 2 september

Tijd                            13:30 uur

Plaats                        Ons Koningsoord, Trappistinnentuin 77, BE

Kosten                       € 10,00

Afmelden                   netietivitca.[antispam].@kvgberkelenschot.nl

 

Contactpersoon         Ria Miedema

© KVG Berkel-Enschot e.o. 2021-2022