Kunstgeschiedenis
Carla van Bree

kunstgeschiedenis 3

• Dit is het vervolg van de cursus uit het najaarsprogramma. Dus: niet
    opnieuw aanmelden.
  • Eventuele nieuwe inschrijvingen na overleg met de contactpersoon.

Roofkunst en kunstroof

Over schoonheid en smaak valt te twisten, maar de nazi’s hadden daar duidelijke ideeën over. Hun ongevallige kunst (bijvoorbeeld expressionis-tisch werk) werd ‘ontaard’ genoemd. Deze kunst verdween in de jaren ’30 uit de Duitse musea. Kunst die wel in de smaak viel, oud en nieuw, werd vol trots getoond. Ook Nederland heeft hier in de oorlogsjaren mee te maken gehad. Privéverzamelaars werden ongemoeid gelaten, tenzij het joden betrof. Veel joodse verzamelaars verkochten onder dwang of druk hun collecties of hun achtergelaten verzamelingen werden in beslag ge-nomen. Jaren later belandden veel kunstwerken, vaak via omwegen, in musea. Waren deze verwervingen rechtmatig?
In Nederland is een restitutiecommissie tot op de dag van vandaag bezig aanspraken van erven te beoordelen. Bekend is de claim van de familie van kunsthandelaar Jacques Goudstikker.
Verschillende schilderijen, inmiddels onderdeel van Nederlandse en bui-tenlandse museumcollecties, werden teruggegeven aan de erven. Het oordeel van de commissie pakt overigens niet altijd ten voordele van de eisers uit: een schilderij van Kandinsky, uit het voormalige bezit van een Duitse joodse familie, blijft in de collectie van het Van Abbemuseum.

Carla van Bree (1971) is een zeer gewaardeerd kunsthistorica en docente. Zij studeerde aan de Kunstacademie van Tilburg en aan de Universiteit Utrecht. Ze werkt als rondleider bij museum De Pont in Tilburg en Schouwburg Concertzaal Tilburg en als docente kunstgeschiedenis voor scholen, opleidingen, volksuniversiteiten en verenigingen, waarvan al heel wat jaren bij het KVG Berkel-Enschot e.o.

Data dinsdag 17 en 24 januari
Tijd 20:00 uur
Locatie Ons Koningsoord
Trappistinnentuin 77