Kunstgeschiedenis
Carla van Bree

kunstgeschiedenis 2

Wiener Secession en Wiener Werkstätte
In 1897 splitsen in Wenen vernieuwende kunstenaars zich af van de behoudende Künstlerhausgenossenschaft. De Wiener Secession was geboren. Hun tentoonstellingen lieten het nieuwste van de internationale kunst zien. Dit gebeurde in het tentoonstellingsgebouw, ontworpen door Joseph Olbrich, dat door de gouden bol op het dak de naam ‘Gouden kool’ meekreeg. De belangrijkste tentoonstelling vond plaats in 1902: de Beethovententoonstelling.

In 1903 werd de toegepaste poot opgericht: de Werkstätte, gericht op textiel, meubels en gebruiksvoorwerpen. De samenwerking met de Secession was hecht, onder andere bij het bekendste project: het Palais Stoclet in Brussel.

In 1905 vond binnen de Secession een scheuring plaats: het meest prominente lid, Gustav Klimt, verliet de vereniging. De Werkstätte sloot in 1932 definitief haar deuren.

Het werk van Klimt staat centraal in de najaarstentoonstelling (onder voorbehoud) van het Van Goghmuseum; hieraan besteden we natuurlijk aandacht.

Roofkunst en kunstroof: twee bijeenkomsten in 2023.

Carla van Bree (1971) is een zeer gewaardeerd kunsthistorica en docente. Zij studeerde aan de Kunstacademie van Tilburg en aan de Universiteit Utrecht. Ze werkt als rondleider bij museum De Pont in Tilburg en Schouwburg Concertzaal Tilburg en als docente kunstgeschiedenis voor scholen, opleidingen, volksuniversiteiten en verenigingen, waarvan al heel wat jaren bij het KVG Berkel-Enschot e.o.

Data dinsdag 1 en 15 november 2022
17 en 24 januari 2023
Tijd 20:00 uur
Locatie Ons Koningsoord