hoedjes

 

Natuurwandeling

 

Datum

donderdagmorgen 3 oktober 2019

Tijd

wandeling start om 10:00 uur 

Vertrek

9:30 uur vanaf parkeerplaats Sportschool Ooms

Kosten

€ 8,50 + € 2,50 carpooling (te betalen aan de chauffeur)

Contactpersoon

Wilma van Lieshout 

e-mail amliw.[antispam].@kvgberkelenschot.nl

Afmelden

netietivitca.[antispam].@kvgberkelenschot.nl

Toelichting:

Op donderdag 3 oktober gaan we weer onze gezellige najaarswandeling houden onder begeleiding van de gidsen van het IVN Oisterwijk. Deze keer gaan we wandelen in het oostelijk deel van het Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen, genaamd het Hengstven. We starten om 10:00 uur op de parkeerplaats van Hotel & Brasserie de Guldenberg, Guldenberg 12, 5268 KR Helvoirt.

Dit gebied was vroeger een prachtig (weide)vogelgebied met heide en drie vennen. In de vorige eeuw is het ontgonnen en ontwaterd en werd het een landbouwgebied met veel akkerbouw (maïs) en veeteelt. Een aantal jaren geleden is dit gebied weer een natuurontwikkelingsgebied geworden en worden de overgebleven weilanden op een natuurlijke manier beheerd. Ook is er weer een nieuw ven (Boompjesven) gegraven. Wat verder in het gebied liggen nog een paar vennetjes en kleine stuifzandgebiedjes. Er zijn hier veel dassenburchten en we zullen zeker de sporen van deze dieren tegenkomen.

Het hotel zelf ligt ook midden in de natuur met een prachtig terras waarop met goed weer na afloop gelegenheid is om koffie/thee te drinken, of anders gezellig bij de open haard binnen. Het wordt een mooie wandeling in een gebied waarvan veel mensen het bestaan niet kennen maar dat zeker de moeite waard is om het te bezoeken.

De gidsen heten u in ieder geval van harte welkom.

Natuurgidsen IVN Oisterwijk,

Ad Smits en Gijs van der Weerden.

 

natuurwandeling-hengstven

© KVG Berkel-Enschot e.o. 2021-2022