hoedjes

 
aletta-jacobs

Lezing Aletta Jacobs

door mevrouw Mia Meijer

Datum

donderdagmiddag 23 januari 2020

Tijd

13:30 uur

Plaats

Ons Koningsoord, Trappistinnentuin 77, B-E

Kosten

leden en introducés € 12,00 incl. koffie/thee

Contactpersoon

Ria Miedema 

e-mail ria@kvgberkelenschot.nl

Afmelden

activiteiten@kvgberkelenschot.nl

Toelichting:

“Op naar een volmaakt vlinderbestaan; de erfenis van Aletta Jacobs"

Lezing door Mia Meijer, die de heruitgave van de befaamde autobiografie Herinneringen uit 1924 van Aletta Jacobs (Boom Uitgevers, 2019) verzorgde.
Aletta Jacobs is een ideaal voorbeeld van een krachtige vrouw met zowel passie en doorzettingsvermogen als schrijftalent. Zij was de eerste vrouw in Nederland die afstudeerde aan een universiteit en de eerste vrouwelijke arts. Op allerlei terreinen heeft zij zich ingezet voor een verbetering van de positie van de vrouw. Nog steeds is de historische betekenis van de onderwerpen, die Aletta Jacobs en andere feministen van het eerste uur tot stand hebben gebracht, uiterst actueel. Denk aan het Vrouwenkiesrecht, dat vorig jaar het honderdjarig bestaan vierde. Ook hun inzet van vrouwen voor vrede in plaats van oorlogsgeweld was uniek en mondde in 1915 uit in een internationaal Vrouwenvredescongres.
Na de pauze zal Mia Meijer, die Het Citatenmuseum (www.citatenmuseum.nl) heeft opgericht, het Citatenspel met ons spelen met citaten van Aletta Jacobs en andere vrouwen die een bekende rol in de geschiedenis hebben gespeeld.
Als voorbeeld een citaat van Wilhelmina Drucker:
"Waar de mannen strijden, wint de vrouw".
Mia Meijer, schrijfster en schrijfcoach, was jarenlang lerares Nederlands, Engels en Creatief Schrijven en begeleidt mensen bij het schrijven van hun levensverhaal.

Omdat we denken dat u zeker bekenden heeft die geïnteresseerd zijn in dit onderwerp, heten wij ook uw introducés van harte welkom.

© KVG Berkel-Enschot e.o. 2021-2022