hoedjes

 

Een wandeling door de literatuur

een cursus door drs. Joost Minnaard

Tijd

maandagmiddag 13:30 - 15:30 uur

Data

28 september, 26 oktober, 30 november 2020

18 januari, 22 februari en 22 maart 2021

Plaats

Ons Koningsoord, Trappistinnentuin 77, B-E

Kosten

€ 47,50

Contactpersoon

Ingrid Heuts 

Afmelden

bij contactpersoon

Toelichting:

Een wandeling door de literatuur, in zes boeken’.

Het lezen van een boek doe je meestal in je eentje:  ‘Met een boek(je) in een hoek(je)’. En wat als je het uit hebt...? Leg je het boek weg of…?

Dan is er bij het KVG, afdeling Berkel-Enschot de tijd en gelegenheid om die individuele leeservaring met anderen te delen: waarover gaat het boek nu eigenlijk (thema) en waarom is het wel of niet (zeer) de moeite waard (vorm en inhoud). Het boek kan verwijzen naar uiteenlopende zaken in maatschappij en cultuur.  Literatuur gaat natuurlijk altijd over mensen in hun context. Kortom, genoeg stof tot enthousiaste gesprekken over de literatuur, zowel over moderne Nederlandse als buiten-landse. Iedere bijeenkomst besteden we ook aandacht aan één of meer gedichten.

De boeken voor de eerste vijf bijeenkomsten zijn:

bijeenkomst 1: Edmund de Waal, De haas met ogen van barnsteen.

bijeenkomst 2: Stephan Enter, Pastorale.

bijeenkomst 3: Anneloes Timmerije, De mannen van Maria.

bijeenkomst 4: Marco Balzano, Ik blijf hier.

bijeenkomst 5: Marga Minco, Het bittere kruid / Giorgio Bassani, De tuin van de Finzi-Contini’s.

Op de eerste bijeenkomst wordt uit de actualiteit het boek voor de laatste bijeenkomst gekozen. Op de bijeenkomsten wordt uitgegaan van een hand out – met interessante wetenswaardigheden over het boek, de auteur en de literatuur – die vooraf aan de deelnemers wordt toegestuurd, net als de gedichten.

 De docent, Joost Minnaard, studeerde Nederlandse taal- en letterkunde aan de (Rijks)Universiteit Utrecht. Daarna gaf hij jarenlang Nederlands op de tweede en eerste graads lerarenopleidingen van Fontys Hogescholen en haar rechtsvoorgangers. Hij begeleidt leesclubs en heeft een ruime ervaring in het interviewen van auteurs.

 

wandeling-literatuur

© KVG Berkel-Enschot e.o. 2021-2022