hoedjes

 

Cursus filosofie

door drs. Nelleke Canters

Tijd

donderdagavond 20:00 uur - 22:00 uur

Data

19 en 26 november

Plaats

Ons Koningsoord, Trappistinnentuin 77, B-E

Kosten

€ 25,00

Contactpersoon

Antoinette Lombarts 

e-mail etteniotna.[antispam].@kvgberkelenschot.nl

Afmelden

bij contactpersoon

Toelichting:

Tijdens deze twee avonden zal Nelleke Canters u op een heldere wijze kennis laten maken met het nu nog meer actuele gedachtengoed van de filosofe Hannah Arendt. Het leven van Hannah Arendt (1906-1975) weerspiegelt zich in haar politieke filosofie. De kwesties en thema’s die zij behandelt zijn uit het leven gegrepen. Hiervan getuigt o.a. haar boek The Origins of Totalitarianism (1951), een poging van Arendt om de verschrikkingen van de WOII, die ze aan den lijve heeft ervaren, te begrijpen.

Nu Nederland haar 75 jaar bevrijding viert, is Arendts werk meer dan actueel. Vrijheid die volgens Arendt pas gestalte krijgt in het handelen en spreken (Vita activa) ten overstaan van andere mensen. Handelen en spreken vormen de heerschappijvrije ruimte waarin mensen zich tot elkaar verhouden, onderhandelen en overtuigen. Met de moderne overwaardering van arbeid, komt er een maatschappij van economische producenten en consumenten en verdwijnt echter de ruimte van het handelen. Bureaucratisering, techniek en massaliteit versterken de ontpolitisering die de weg effent voor totalitaire systemen. In haar hoofdwerk benadrukt Arendt wat onontbeerlijk is voor het menselijk leven, o.a. dat mensen gelijk zijn voor zover ze in al hun verscheidenheid aan elkaar kunnen verschijnen.

Nelleke Canters studeerde filosofie aan de Radboud Universiteit te Nijmegen en was ruim  25 jaar hoofddocent filosofie aan de Fontys Universiteit Eindhoven. Momenteel doceert zij o.a. aan de Seniorenacademie (HOVO). Bijdragen van haar verschenen in Kwaliteit van leven, Diverse perspectieven op het begrip kwaliteit van leven in de gezondheidszorg (Lemma: 2011). Recent publiceerde zij ‘Pluraliteit van de Levenskunsten’ (Garant: 2017), met Tatjana Kochetkova en Rico Sneller.

hanah-arendt-690x690

© KVG Berkel-Enschot e.o. 2021-2022